Your appearance is the first impression your soul gets to give... "Az ember külsője, belsőjének címlapja."

2013. július 25., csütörtök

Lehetetlen nem létezik, kreativitás mesterfokon Joana Vasconcelostól


London belvárosának kis utcáin sétálva az ember akarva-akaratlanul művészetbe ütközik. Joana Vasconcelos páratlan lábbelijének nagysága Christian Louboutin hírnevével vetekszik.




A Carmen névre keresztelt, edényekből készült, pánt nélküli trendi szandál több mint két méter magas és négy méter széles.

A portugál nemzetiségű, 42 éves, világhírű művésznő Párizsban látta meg a napvilágot és ma Lisszabonban él és alkot. Karrierjének kezdete 2005-re vezethető vissza, mikor a híres Velencei Biennálé művészeti kiállításon debütált The Bride nevet viselő csillárjával.


Ennek a 6 méteres lámpának az érdekesség, hogy 25000 tamponból készült.



Joana munkáiban feminizmus, társadalomkritika és politika mutatkozik meg. 2011-ben ő volt a világ legfiatalabb női képzőművésze, aki a versailles-i kastélyban tarthatott kiállítást. A nagyszabású eseményen kritikából akadt hideg is, meleg is. Prűdebb kritikusok szerint a Carmen és a The Bride című alkotás túl sok szexuális töltöttsége miatt nem illett a kastély fennkölt stílusához, míg a kastélykertben bemutatott Pavillon de Thé és a Blue Champagne ennek ellentéteként nagyon sok dicséretet kapott.

 











Alkotásaiban a művésznő a hétköznapi tárgyakat részesíti előnyben, így stílusának főbb irányelveit a pop art, és a ready-made határozzák meg. A XXI. század késztermékeinek túlzásba vitele a Petit Gâteau muffinjában erőteljesen megmutatkozik.




2012-ben 3 dimenziós csipkeverésével hívta fel magára a figyelmet.













Érdemes nyomon követni honlapját www.joanavasconcelos.com, mert kortárs művészként egyszerűen és könnyen értelmezhető hitvallást tár elénk a mai világunkról.

A Piros Kabátos Lány